Film

Proletäriatets diktatur i Gotham City

Glad sommar and all, har inte hunnit skriva på evigheter. Så därför ett tips.

Se den aktuella Batman-filmen The Dark Knight Rises. För mig var det en fantastisk bioupplevelse, men jag blev även förvånad och fångad av filmens romantiserade fascismen – ett ode till kapitalismens försvar, något som regissören Christopher Nolan försiktigt planterar i storyn. Min mening är att Nolan inte enbart berättar den desperata historien om Gotham Citys sönderfall utan väljer sida i konflikten, något som inte är helt oproblematiskt med tanke på samtidens pågående uppror (i Syrien, USA, London och i södra Europa exempelvis).

Efter att du har sett filmen kan du med fördel läsa en politisk analys av Slavoj Žižek om proletäriatets diktatur i Gotham CIty. Detta med anledning av att jag efterlyser en fördjupande diskussion om kontexten som filmen är gjord i. Inte bara prat om att Batman är superrik. Utan vad uppror kan innebära för progressiv förändring för ett samhälle på desperationens brant.

Although viewers know Wayne is mega-rich, they tend to forget where his wealth comes from: arms manufacturing plus stock-market speculations, which is why Bane’s stock-exchange games can destroy his empire – arms dealer and speculator, this is the true secret beneath the Batman mask. How does the film deal with it?

Utmärkt text om Christopher Nolans estetiska positionering för kapitalismen, i kölvattnet av finanskrisens ojämlika geografi. Detta tänker jag återkomma till.

Vad tycker du?

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s